fbpx

Интервю със Св. Св. Константин и Елена: Стажантска програма 2022 предлага множество възможности

Първата платформа за кариерно развитие в туризма в България- 21Careers продължава да набира скорост и вече някои от някои от най – реномираните хотели и хотелски вериги у нас вече са част от платформата. Интервюто днес обаче е фокусирано върху темата стажанти и стажантски програми. Един от партньорите ни Св. Св. Константин и Елена вече публикуваха обяви за набиране на стажанти и днес ще коментираме програмата им за 2022 година.

Припомняме, че 21Hoteliers Bulgaria взе участието в Черноморския туристически форум и то беше изцяло свързано с първата платформа за кариерно развитие в туризма у нас- 21Careers. Коментирани бяха много важни теми като подобряването на имиджа на туристическата индустрия сред всички работещи, както и разказахме за всички възможности и опции, които 21Careers предлага. Пълното участие на 21Hoteliers Bulgaria може да откриете тук.

Повече информация и възможност за кандидатстване за платен стаж в курорта Св. св. Константин и Елена можете да видите тук.

Колко стажанти най-много можете да поемете на сезон през вашата стажантска програма?

Курортът Св. св. Константин и Елена търси млади кадри в туризма, които желаят да се развиват, да надграждат придобитите знания и да придобият практически опит в реална работна среда. Търсещите работа студенти или ученици, изучаващи туристически специалности, могат да кандидатстват в стажантската програма на курорта за кариерно развитие. Направленията са хотелско домакинство, хранене и сервиз и фронт офис и обслужване на гости. През 2022 година курортът предлага платени стажове в хотелите Астор Гардън, Хотел Балнео & СПА Азалия, Аквахаус Хотел & СПА, Хотел Приморски и Аквахаус Термал & Бийч. Според капацитета и организацията на работния процес, във всеки един от обектите могат да бъдат наети между 3 и 30 стажанти.

Имайки предвид, че стажантската ви програма е за млади ученици и студенти с малко или без опит, какви отличителни качества търсите в младежите при подбора на стажанти?

Търсим мотивирани кандидати, които имат интерес да се развиват и да трупат опит в утвърдена компания с дългогодишни традиции в туристическия бизнес. Ще им предложим интересна, разнообразна и динамична работна среда, където всеки стажант може да се развива и усъвършенства в професията. Младите кадри в туризма имат възможност да се ориентират професионално в кое направление биха желали да се развиват и да продължат кариерното си развитие.

Какви са възможностите за работа и развитие след успешно приключване на 3-месечната програма?

Стажантите имат възможност да се обучават във всяко едно от направленията -хотелско домакинство, хранене и сервиз и фронт офис и обслужване на гости. Одобрените кандидати могат да избират обучение само в едно, в две или и в трите направления. Продължителността на всеки модул е 1 месец. В зависимост от представянето по време на програмата, след успешно завършване на стажа можем да  предложим постоянна работа в направлението, в което кандидатът е практикувал.

Програмата ви включва персонален ментор за всеки стажант – по какъв начин работи менторът със стажанта и човек с какъв профил избирате да бъде ментор?

Важна част от обучението е стажантите да черпят опит, работейки в реална среда, рамо до рамо с професионалисти. Всеки кандидат ще има индивидуален ментор, който ще го напътства в изпълнението на поставените задачи и ще следи развитието на стажанта. Ментори ще бъдат ръководителите на съответните направления, звена или екипи. За да има добра комуникация и обратна връзка, е предвидено 1-2 пъти седмично да се провеждат и работни срещи с мениджърските екипи на хотелите.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email